lunes, 27 de septiembre de 2010

'La llista', Laia Fàbregas

La llista
Laia Fàbregas
Editorial: Amsterdam Llibres
1ª edició, setembre de 2010
Gènere: Novel·la
196 pàginas
ISBN: 9788492941070


Encara que Laia Fàbregas sigui una escriptora catalana, la veritat és que aquest llibre es va publicar originalment en holandès fa un any, res d'estrany si tenim en compte que l'autora té als Països Baixos la seva segona residència. Ara ja es pot trobar també en català sota el segell de l'editorial Amsterdam i amb traducció de la pròpia Fàbregas.

La novel·la proposa dues històries paral·leles, que en moments molt concrets es creuen. En un avió camí a Holanda, una noia veu com un home gran es mor just al seient del seu costat. Pocs minuts abans, ell intentava explicar-li detalls de la seva vida. A partir d'aquest fet, es relata, per una banda, la vida d'ell, entre Holanda i Espanya; i, per l'altra, la recerca que està fent ella, sempre buscant a les persones d'una llista per tal de trobar certes respostes.

Malauradament, el lector preveu des del principi per on anirà l'autora i llegint el llibre només s'ha d'esperar el moment, obvi, en què les dues històries es creuin. La trama és força fluixa, ja que l'escriptora intenta, sense èxit, crear un misteri al voltant d'una llista que, en realitat, no té tanta importància. De fet, el desenllaç deixa una sensació de preguntar-se "això és tot?". A sobre, en aquesta breu novel·la, els diàlegs es fan una mica insubstancials i algunes pàgines semblen posades per fer gruix. Això ha de ser degut a què l'autora no fa esquemes inicials i es va deixant endur per la seva pròpia escriptura, motiu que pot fer que de tant en tant no tingui gaire clar per on vol tirar (això també explicaria aquest desenllaç).

La llista és la segona novel·la de Laia Fàbregas; podríem dir que l'autora encara està fent camí en la literatura, però una segona novel·la ja és una segona novel·la i aquest punt és on els escriptors han de demostrar la seva solvència. Potser el fet d'haver venut l'obra abans d'escriure-la va fer que es confiés massa.


No hay comentarios: